Experimenteren met fotobeoordelen

Naast de uitbreidende (yeah!) bibliotheek met fotoboeken vol portfolio’s heb ik de laatste tijd ook een aantal boeken gekocht die inhoudelijk over fotografie en fotobeoordelen gaan. Uiteraard ‘Over foto’s gesproken‘ van Simon Ophof & Hans Brongers en ‘The Nature of Photographs‘ van Stephen Shore. Maar ook het inspirerende ‘The Photographer’s Playbook‘, een uitgave met 307 opdrachten en ideeën.

the-photographers-playbook

In dit boek staat één opdracht die me al wat langer bezighoudt. Zeker nu het op Social Media steeds meer draait om het scoren van likes en de opmerkingen het niveau van ‘Wow’, ‘Brilliant’ en ‘Stunning’ niet ontstijgen. Daar is het toch zeker niet om te doen? De opdracht in het boek heet ‘No answers allowed’ en is bedacht door Judy Natal, een Professor of Photography op Columbia College in Chicago. Eens per semester geeft ze haar studenten de opdracht foto’s te bekijken en enkel vragen over deze foto’s op te schrijven. Geen feedback of kritieken, enkel vragen. Naast het feit dat je een foto dan echt goed moet beoordelen, is het ook voor anderen nuttig en leerzaam om de vragen die anderen bij het zien van de beelden hebben, te lezen.

Nou, dat moet toch ook wel online op te zetten zijn, zo dacht ik. En jawel hoor, dat kan. Ik heb bij wijze van experiment een nieuw Instagram accountje aangemaakt waarop ik foto’s plaats die mij opvallen, of die door anderen worden aangedragen, waarop enkel vragen mogen worden gesteld bij de opmerkingen. Het lijkt me leuk om hier eens een tijdje mee aan de slag te gaan om te zien of het ook zo werkt.

no_answers_allowed-Instagram
Dus als het je leuk lijkt om mee te doen (tuurlijk wel, joh!), zoek dan via de Instagram-app naar @no_answers_allowed of bekijk Instagram via je browser: https://www.instagram.com/no_answers_allowed/

Ik zie je daar!

==================================================================

Update 28/07/2016
Experiment mislukt
Na 8 dagen trek ik de conclusie dat dit experiment is mislukt. Er zijn 8 foto’s geplaatst, 14 personen volgden het account, gemiddeld werden er 8 likes gegeven (was niet de bedoeling) en werd er in totaal maar liefs 1 vraag gesteld (dat was wel de bedoeling, maar dan graag in grotere getale…).

Dus ofwel het concept was te moeilijk, of het publiek van Instagram is niet genegen om – naast het plaatsen van likes en ‘wows’ – dieper over fotografie na te denken. Wellicht is dan de fotoclub een beter platform… Wie weet ga ik het daar nog wel eens herhalen.

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie