Bestaat er ook een photographer’s block?

Iedereen weet dat auteurs kunnen lijden onder een writer’s block. Dan moet er toch ook zoiets als een photographer’s block zijn?

Maar hoe ziet dat er dan uit? Bij een writer’s block is de auteur inspiratieloos en zit hij of zij naar een leeg wit scherm te turen (of een leeg wit vel in de typemachine voor de ambachtelijken onder ons). Zit een fotograaf dan hulpeloos met zijn camera in zijn handen? Of beven zijn handen bij het vasthouden van een nog niet afgedrukt vel fotopapier? Zulke extreme gevallen lijken me niet vaak voor te komen. Mocht dat wel zo zijn, dan is stel ik voor dat je professionele hulp gaat zoeken. Maar dat je op momenten inspiratieloos kan zijn is wel duidelijk. Hier zit ik momenteel ook tegenaan te hikken.

Selectief inspiratieloos dan wel te verstaan. Gisteren nog een erg interessante presentatie op de fotoclubbijeenkomst gehoord van Kees M. over Francesca Woodman. Dit naar aanleiding van de expositie van haar werk in FOAM van 18 december t/m 9 maart 2016. Ik was mede door haar geïnspireerd bij het maken van mijn serie ‘Opgebrand‘. Ik ga dan ook zeker naar de expositie kijken. Maar directe inspiratie haal ik hier niet uit omdat ik nu niet bezig ben met een project waarbij ik dit kan gebruiken.

Voor enkele andere projecten die ik in mijn hoofd heb, heb ik nog voldoende ideeën om uit te werken. En begin januari is er de Bondsfotowedstrijd waarbij het thema binnen onze club vrij is. Ook daarvoor heb ik al een geweldig beeld in mijn hoofd. Nu enkel nog even een foto van maken. Makkie toch?  Tsja, ik heb nog wel wat uitdagingen voordat ik die foto kan maken. Maar als ik erin slaag het beeld in mijn hoofd vast te leggen, ben ik een tevreden mens. Er is niet zoveel voor nodig om tevreden te zijn.

Ik had het over selectief inspiratieloos. En dat komt doordat ik even vastgelopen ben bij mijn huidige mentoraat. Ik kreeg aardige commentaren op hetgeen ik al gemaakt hebt, maar hoe nu verder? Het is eenvoudig om door te gaan met soortgelijke beelden maken, maar dan wordt het zo gauw een trucje en dat wil ik voorkomen. Nouja, ik heb nog een paar weken tot de volgende bijeenkomst en werk vaak het beste als ik in tijdsnood kom. Ook bij mijn vorige serie kwam ik een paar keer vast te zitten, ben ik drie keer geswitched van onderwerp en kwam het uiteindelijk goed. No worries for now!

Blijkbaar kun je dus last hebben van een photographer’s block. Hoeft het niet te betekenen dat er helemaal geen inspiratie is, maar kun je op specifieke projecten eventjes vastzitten. En dat zal dan een selectief photographer’s block zijn.

1 Comment

Add Yours →

Geef een reactie