BMK ballotage 2016

Ik was vandaag bij de openbare bespreking van de BMK ballotage 2016. Mijn eerste keer en ik moet zeggen dat dit naar meer smaakt. Naast het feit dat het in de filmzaal van het SKVR is, in hetzelfde pand als het Nederlands Fotomuseum waardoor ik uiteraard even de tentoonstellingen van dit moment heb meegepakt, was het ook leuk een aantal bekenden te zien en te spreken.

En uiteraard het nodige mooie werk gezien. Er waren dit jaar 58 inzendingen, waarvan er 39 naar de préselectie doorgingen. Deze zijn in de ochtend door een van de vijf juryleden, samen met de fotograaf besproken, waarna de jury zich boog over welke series goed genoeg waren om de fotograaf te bekronen tot (kandidaat) BMK. Er waren dit jaar maar liefst 5 nieuwe BMK’ers en een flink aantal kandidaten. Ik geloof 9. Een medelid van Visie+, Jan Donders, werd verdiend BMK met zijn prachtige serie van het ROC.

Die 39 series werden dan ook allemaal op de beamer getoond en door één of meerdere juryleden van commentaar voorzien. Leuk te zien dat Rose Verhoeve, mijn docent in de masterclass Storytelling, een van de juryleden was. Buiten het feit dat hier natuurlijk erg mooie series getoond werden van 12 foto’s, de top van amateurfotografie in Nederland, was met name het commentaar van de professionele jury erg leerzaam. Eén of twee afwijkende foto’s kan er al voor zorgen dat een serie niet genomineerd werd. Of een teveel aan vergelijkbare foto’s die de serie niet vooruit helpen. Het luistert erg nauw.

Inzenden voor de BMK ballotage staat op mijn wensenlijstje. Dat je een uitgebalanceerde serie van maar liefst 12 foto’s moet overleggen wist ik al, evenals het hoge niveau van de inzendingen. Ik zal dan ook flink aan de bak moeten wil ik iets kunnen maken waar ik achter sta om in te zenden. Dat werd me vandaag wel duidelijk. Maar een doel hebben is toch een prima manier om ergens naartoe te werken?

Gerelateerde artikelen:
Selecteren blijft een lastige zaak
Jury’s zijn ook maar mensen

 

1 Comment

Add Yours →

Geef een reactie