Een fotoproject waarbij het proces belangrijker is dan het resultaat

Ik zit al een tijdje in een inspiratiedipje qua fotograferen. Kan niet echt de tijd nemen om een van de vele ideeën die ik heb op te pakken. Aan ideeën heb ik nooit een tekort, maar het starten van een project is een ander verhaal.

Nu was ik enkel nog bezig met mijn project Wisselend Bewolkt, zie ook de vorige blogpost. Initiële idee was een jaar lang een foto te maken van de wolken en hier een collage van te maken. Dat jaar heb ik gehaald (hoera!), maar ik word zo vrolijk van al die nuances in kleur en vorm dat ik er maar mee doorgegaan ben. Bekijk de foto’s op Instagram; https://www.instagram.com/wisselend_bewolkt/ Volgen mag uiteraard ook 😉

Tot ik een paar weken geleden op de fotoclub de lezing van Elvira Smit bijwoonde. Zij schrijft op haar website www.kronkeling.com wekelijkse posts en allerlei nieuws op fotogebied. Volg je haar nog niet? Doe dat dan direct, want de artikelen zijn de moeite waard. Anyway, na haar lezing, waarbij ze ook haar 52-weken projecten heeft besproken, werd ik geïnspireerd om hier ook een start mee te maken. Elvira wilde zichzelf dwingen om meer te gaan fotograferen en om dit voor elkaar te krijgen heeft ze zichzelf een aantal beperkingen opgelegd. Zij moest binnen de grenzen van het Noordereiland in Rotterdam blijven. En in kleur fotograferen. Iedere week minstens 1 foto. Het ging daarbij niet om het eindresultaat maar om het proces. Dit project heeft ze een paar jaar gedaan, waarbij ze zich het tweede jaar toelegde op zwart-wit, het derde jaar op compositie  en het vierde jaar liet ze zich inspireren door haar favoriete fotografen.

Dus dit is het startpunt voor mijn nieuwe project geworden. Maar hoe ga ik er mijn eigen draai aan geven? Leg ik mezelf ook nog beperkingen op? En zoja, hoe ver ga ik daarin? Bijvoorbeeld enkel zwart wit. Of met ingeklapte scherm zodat je foto’s pas thuis kan bekijken. Of zwart wit al in de camera instellen. En enkel 50mm lens. Beperk ik een gebied, mijn eigen wijk of gewoon heel Culemborg? Plaats ik iedere week een foto op mijn site of niet. Het gaat om het proces niet om het resultaat, dus is dit wellicht niet interessant voor anderen. Pas als het project klaar is kun je er wat van vinden. Zomaar wat ideeën waar ik op heb zitten broeden en die ik heb voorgenomen toe te passen.

Ik ga dus wekelijks; in Culemborg; minimaal 1 foto maken; in zwart-wit; vanuit de camera; met dichtgeklapt scherm. Het eindresultaat toon ik pas na afloop van het project. Of iemand moet geïnteresseerd zijn in het idee, mee willen kijken en mij input geven waar ik mee door kan. Roept u maar, dan plannen we wat in.

Een jaar is wellicht wat lang om mee te starten, dus denk ik dat ik mezelf wat vrijheid geef en per kwartaal de opdracht aanscherp op basis van wat ik dat kwartaal heb geleerd. Met name je laten inspireren door je favoriete fotografen spreekt me aan, maar of we de lat daarmee niet erg hoog leggen… het gaat tenslotte om het proces, niet om het resultaat.

Keep you posted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *