Gooi nooit een foto weg

Volgens mij heeft iedereen wel eens gehoord dat je nooit een foto moet weggooien. En al zeker niet als je hem via je schermpje van je camera bekijkt. Maar houdt iedereen zich ook aan die ‘regel’? Ik durf te stellen van niet. En dat is erg jammer. Gemiste kans, want pas op je grote beeldscherm kun je beoordelen of een foto goed of minder goed is.

Ook kan het zijn dat je de foto – als je hem later nog eens bekijkt – opeens wel gaat waarderen. En als dat zo is, dan komt het volgens mijn mentor Stan Kerlen doordat je er destijds nog niet aan toe was. Je hebt je blijkbaar ontwikkeld.

Om een lang verhaal kort te maken. Vorig jaar hebben we een portretworkshop gedaan in de Gelderlandfabriek. Hoewel het een gezellige dag was, had ik achteraf gezien niet zo heel veel foto’s waar ik tevreden over was. De foto’s heb ik overigens wel allemaal gehouden. Opslag is namelijk tegenwoordig geen issue meer. Wel het terugvinden van de juiste foto’s, maar dat is een ander verhaal.

Ik was van de week op zoek naar een foto met een bepaalde schaduw.  Dus ik in Google Fotos een zoekopdracht geven en tussen alle resultaten vond ik deze ‘photobomb’ van de portretworkshop. Ik had een dame met een rode hoed voor mijn lens en op het moment van afdrukken liep er een collega-fotograaf door mijn beeld. Direct daarna nog een keer afgedrukt, en niet meer nagedacht over dit jammerlijke geval.

Maar nu ben ik dus eigenlijk heel erg blij met deze foto. Zo zie je maar dat ondanks alles wat je uitdenkt en uitvoert, je soms door een verrassing gegrepen wordt.

…en mensen die deze foto niet mooi vinden of begrijpen, die zijn er duidelijk nog niet aan toe!

Vrouw van de rode hoed - [c] Marcel Borgstijn1 thought on “Gooi nooit een foto weg

  1. Dag Marcel,
    In zo’n geval is het heel verstandig om te zeggen dat je een dergelijke beeld zeer waardeert en uitzonderlijk interessant vind. Anders zou ‘men’ wel eens kunnen denken dat je er nog niet aan toe was.
    Ik ben ook nieuwsgierig naar het meisje met de rode hoed. Lijkt ze op Hannie Schaft. Kortom Marcel, het is hiermee nog niet gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *