Inspiratie gezocht

Iedereen is wel eens op zoek naar inspiratie. Maar hoe vaak vind je die ook op exact het juiste moment? Inspiratie laat zich niet opjutten. Die komt als het zelf de tijd rijp acht.

Ik heb het dan ook over echte inspiratie hè. Niet werk van anderen zien en het dan schaamteloos kopiëren. Maar geïnspireerd raken door werk van anderen en hier je eigen, persoonlijke draai aan geven. Jouw ‘persoonlijke touch’ om het maar eens populair te zeggen.

Inspiratie haal je uit allerlei dingen. Soms heel concreet door naar werk te kijken in dezelfde sfeer als wat jij al maakt. Maar vaker nog dit iets onverwachts. Een liedje dat je hoort waarvan de tekst of melodie bepaalde emoties oproept. Een spark onder de douche als je net nergens aan denkt. Of simpelweg een situatie die je voor je ogen ziet gebeuren.

En hoe vaak is het niet gebeurd dat je een briljant idee kreeg voor een bepaalde foto of serie, die net zo snel weer verdwenen is omdat je geen niet direct opgeschreven hebt. Je kunt je afvragen of het idee dan wel zo goed was, maar dat terzijde. Maar moet je het wel opschrijven? Ga je daar het idee al niet teveel mee kaderen? Vastzetten? Kun je niet beter door blijven denken en andere invalshoeken zoeken? Wie het weer mag het zeggen.

Zelf haal ik mijn inspiratie door veel naar foto’s te kijken. En dan het liefst naar fotografen die in series werken, in langdurige projecten. Recent nog in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam was zo’n moment. De tentoonstelling van Josef Koudelka. Twee prachtige projecten over bannelingen – bijna zijn gehele fotografische leven – en een project over de muur tussen Israël en Palestina, waar hij enkele jaren fotografeerde. De inspiratie kwam niet uit zijn foto’s, hoewel ik zijn stijl met veel contrast en een vette korrel zeer waardeer, maar aan het feit dat je zolang met een project bezig kan zijn.

Ik ga dan ook volgend jaar weer met frisse moed verder met mijn project ‘wat overblijft’ waar ik in 2013 aan beginnen ben en waar ik sindsdien nog wat beelden aan heb toegevoegd. Maar het wordt heel anders dan wat ik voorheen maakte. De inspiratie daarvoor haalde ik dan weer uit de lessen van Rosa Verhoeve over Storytelling. Eerst nog even wat vooral doen en vooral nog veel fouten bekijken en dan vol erin.

Ben wel benieuwd waar anderen hun inspiratie uit halen. Ga daar misschien wel eens een enquete voor maken. Maar als je dit leest mag je het ook in het commentaar zetten hoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *