Jury’s zijn ook maar mensen

Jury’s zijn ook maar mensen. Dat bleek maar eens in de afgelopen weken. Tijdens de wedstrijd Foto Individueel kwam ik met een zelfportret niet verder dan 66,6% (voldoende met 20 punten, waar de 31 winnaars 76,6%, 23 punten hadden). Een week later, bij de door Fotoclub De Betuwe en de Culemborgse Foto Club Lek en Licht georganiseerde Rivierenland Photo Challenge, behaalde ik de derde plaats in de categorie Mens.

Zo kan een jury nog zo objectief proberen te beoordelen, juryleden hebben net als iedereen een voorkeur en die klinkt door in de beoordeling. Waar voor het ene jurylid een foto een verhaal moet vertellen of een diepere betekenis moet hebben, daar geldt voor een ander jurylid weer dat het esthetische aspect een belangrijke rol speelt. Gelukkig maar dat je op voorhand niet weet wie jouw foto’s gaat beoordelen, want dan kun je je in ieder geval niet instellen op de persoonlijke voorkeuren van de juryleden. Want wat je – ook deze keer weer hoorde zeggen – is dat je altijd, maar dan ook altijd die foto’s moet maken waar je zelf gelukkig van wordt. Probeer je iets uit waarvan je denkt dat het een jury bekoord, maar waar je zelf niet achter staat, dan wordt het niets. Nep.

Zelfportret - [c] Marcel Borgstijn

Overigens hebben we als CFC Lek en Licht prima gescoord in die wedstrijd. In alledrie de categorieën de eerste en derde prijs behaald, waar FC De Betuwe 3 tweede plekken wegsleepten.

2 Comments

Add Yours →

Geef een reactie