Selecteren blijft een lastige zaak

Selecteren. Het blijft een lastige zaak. Om te bepalen wat de beste selectie is als inzending voor een fotowedstrijd, kun je verschillende manieren van selecteren gebruiken. Wij hebben met CFC Lek en Licht de afgelopen jaren verschillende manieren uitgeprobeerd.

Enkele jaren geleden werkten we met post-its. Ieder lid mocht één foto inleveren en kreeg drie post-its. Die plakte je op de drie beste foto’s in jouw ogen. Maar ja, jouw ogen of de ogen van anderen? Het bleek namelijk dat foto’s waar al een aantal post-its op geplakt waren al snel nóg meer post-its kregen. Waren dit echt de beste foto’s of was het een veilige keuze voor hen die niet goed durfden aan te geven wat in hun ogen de beste foto was?

Na een jurering die enkele leden van onze club bij een fotoclub in Sliedrecht hebben gedaan, is er een systeem bedacht waarbij alle leden een lijst kregen met een drietal kolommen. Iedere foto moest worden beoordeeld op basis van drie onderdelen. Beeldelementen, Technische kwaliteit en Originaliteit. Dat dwingt je om – ook als een foto je niet aanspreekt – een gefundeerde puntentoekenning te geven. Voor ieder onderdeel zijn maximaal 6 punten te geven. In totaal 18 punten dus.

Ook hebben we geëxperimenteerd met een jurering door een andere fotoclub, Fotoclub De Betuwe. Zij kunnen namelijk zonder bevooroordeeld te zijn de foto’s te selecteren. Zij hebben niet de kennis van wie de foto’s zijn, zoals wij onderling wel vaak zien van welke fotograaf de bewuste foto is. En komt er dan ook niet een voorkeur meespelen in de beoordeling? Met de serie die uit die selectie kwam werden ook geen potten gebroken. Over dan maar weer naar de eerder genoemde jurering op 3 onderdelen?

Ze zeggen dat als je de selectie door alle leden – beginnend en gevorderd – laat doen, je altijd met een middelmatige serie eindigt. Beginnende leden zullen eerder voor eenvoudige, makkelijk te lezen beelden gaan is de gedachtegang. Donderdag 17 december was de uitslag van de Bondsfotowedstrijd. De serie die wij ingestuurd hebben is tot stand gekomen door de jurering op de drie onderdelen van 6 punten elk toe te passen. We hebben in het speelveld van 18 clubs de gedeeld zesde plaats behaald. Niet slecht. Grappig ook om te zien dat mijn foto de minste punten kreeg van de 10. Deze foto – te zien in de blogpost Jury’s zijn ook maar mensen – behaalde eerder nog de derde plaats bij de Rivierenland Photo Challenge. Zo zie je maar weer eens; Jury’s zijn ook maar mensen!

Wel leuk nog om te melden… Een medelid van Fotocollectief Visie+ vertelde dat hij geen fan was van een selectie door alle leden. Zij hebben bij hun club een vijftal mensen die de selectie maakt. Hierbij kunnen ook meerdere beelden van één fotograaf bij zitten. Hierdoor krijg je een veel sterkere serie, volgens hem. De jury (Jan Kok en Diana Bokje) dacht hier blijkbaar anders over, want beloonde ze met de één na laatste plaats.

Jury’s. Het zijn net mensen.

6 thoughts on “Selecteren blijft een lastige zaak

 1. Je kan natuurlijk ook eens gaan kijken hoe winnende clubs selecteren. Van Eemland heb ik begrepen dat er een vaste club van 3 personen is die aangevuld worden met 2 steeds wisselende leden. Deze 5 kiezen de foto’s uit wat ze noemen het depot. Hierin staan alle foto’s die leden ingezonden voor bijvoorbeeld de foto van de maand of na een externe wedstrijd. Ook de foto’s die besproken moeten worden komen in dat depot terecht. Bij L&L kennen wij dit niet. Is het een idee om de foto van de maand te gaan invoeren en dat het de basis gaat worden voor de beste clubfoto’s of voor deelname aan de wedstrijd.

  1. Ha Frans en Marcel,
   dat depot spreekt me aan. Het door het jaar heen (!) vullen van een depot voorkomt ook dat de Bondsfotowedstrijd (of enig andere selectie) als een verrassing komt. Ieder jaar weer is het toch een beetje een ‘krachttoer’ om een tiental foto’s bijeen te brengen. Een gevuld depot is een stabieler basis, zeker als een vijftal daar door het jaar heen aan trekt.
   Misschien kan het meebrengen van foto’s naar de clubbijeenkomsten ook worden gestimuleerd, misschien met die Foto van de Maand?
   groet
   KeesM

   1. Allemaal goeie ideeën. Ik ga het in de groep gooien. Zeker foto van de maand kan wat meer brengen op de clubsite. En direct vulling voor eventuele wedstrijden.

 2. Een aanvulling: Een club moet een keuze maken. Kies ik voor wat de meeste leden mooi (wat is dat trouwens) vinden: ga dan gewoon op de huidige voet verder. NIETS mis mee. Je blijft dan wel in de sfeer van de beste foto van de club. Wil je echter naar buiten treden, aan een wedstrijd mee willen doen en winnen. Ja dan zal je echt iets moeten ondernemen waarbij niet alle leden zich kunnen vinden, maar daar heb je de beste foto van de club voor. De grootste algemene deler. Voor wedstrijden geldt: Als niet wil winnen, laat dan alle clubleden kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *